x

Zoek resultaten

Loading...


VA-meters met glazen buis

VA-meter in glas, doorsnede

 

Een VA-meter met een glazen meetbuis wordt vaak toegepast wanneer een kunststof uitvoering minder geschikt is, bijvoorbeeld omdat de procestemperatuur meer dan 60-70 oC is, of wegens de chemische resistentie van glas. De glazen uitvoering heeft doorgaans ook een hoger afwerkingsniveau, zoals bijvoorbeeld een lasergegraveerde schaal. De glazen meetbuis wordt mechanisch beschermd door een (roestvast) stalen huls.

De procesaansluiting is doorgaans geschroefd met gasdraad of NPT, maar kan ook een "speciale" aansluiting zijn. Ook met de materiaalkeuze kan gespeeld worden.

Vlotters voor VA-metersHet materiaal van de vlotter wordt gekozen op basis van de procesdata. Bij wat grotere maatvoeringen is het gebruikelijk om de vlotter middels een stang te geleiden, zodat de vlotter stabiel en goedafleesbaar in het midden van de meetbuis blijft. Voor gassen en laagvisceuze vloeistoffen wordt de standaard vorm van de vlotter gekozen, voor wat visceuzere vloeistoffen kan een speciale vorm van de vlotter gekozen worden.

Een glazen vadometer kan voorzien worden van een contact. In dat geval is de vlotter voorzien van een magneet, of is in zijn geheel gemagnetiseerd. VA-meter met naaldventiel

Een andere VA-meter met een glazen meetbuisje, dat vrij veel toegepast wordt, is een uitvoering met een naaldventiel. Hiermee kan een debiet worden ingesteld. Met name voor gassen is het belangrijk of het ventiel vóór of na de meetbuis is geplaatst, en in hoeverre de druk constant gehouden kan worden. Deze instrumenten worden dikwijls op een paneel gemonteerd, waarbij de procesaansluitingen zich aan de achterzijde van het instrument bevinden.

 
VA-meters in glas