x

Zoek resultaten

Loading...


VA-meters in een bijzondere uitvoering

Bypass VA-meter voor grote leidingen

 

Een ecomomische flowmeter voor de locale aanwijzing van het debiet door een grotere waterleiding bestaat uit een meetflens met een bypass VA-meter. De meetflens genereert een beperkte drukval, waardoor er ook enige vloeistof door de bypass stroomt. Een dergelijk instrument is geheel in PVC geconstrueerd, en is met name geschikt voor zwembadapplicaties. De VA-meter zelf is vergelijkbaar met zoals beschreven in VA-meters in kunststof. Ookmop deze by-pass flowmeter kan een contact voor flowbewaking geplaatst worden.

Sprinkler testflowmeter

Een vergelijkbaar instrument is specifiek bedoeld voor sprinklerinstallaties. De capaciteit van een pomp in een sprinklerinstallatie dient regelmatig gecontroleerd te worden. Daartoe is een door de certificerende instanties (VdS, Verband der Schadeversicherer) geaccepteerde flowmeter geplaatst. Dit instrument bestaat uit een meetflens met een grote bore. In een bypass over deze vernauwing is een VA-meter geplaatst. Op zich is deze applicatie betrekkelijk eenvoudig. Immers, de pomp wordt alleen bij volle belasting getest.

Een ander type VA-meter, die ook wel lijkt op een targetmeter, is de flappermeter. Deze flowmeter kan geplaatst worden in zowel horizontale als verticale leidingen. In tegenstelling tot de targetmeter variëert ook het doorstroomde oppervlak met het debiet, net als met andere rotameters. De flapper, een plaat die scharniert en die hoger opgelicht wordt naarmate dat er een hogere flow is, is zichtbaar door een glazen venster (met daarop een schaalverdeling) of is gekoppeld aan een wijzer die het debiet aanwijst.

Intra flappermeterPrima flappermeter

 
Speciale VA-meters