x

Zoek resultaten

Loading...


VA-meters

Kunststof VA-meterGlazen VA-meterStalen VA-meter

VA-meters, vanuit de historie ook wel rotameters (maar dat is een geregistreerd Trademark van de firma Yokogawa) genoemd, zijn relatief eenvoudige instrumenten die voor zowel vloeistoffen als gassen worden gebruikt. VA is de afkorting van Variable Area, of in het Nederlands "variable doorlaat". Soms heeft men het dus over vadometers. De VA-meter bestaat uit een verticale conische buis waarin een vlotter geplaatst is. Deze vlotter wordt door omhoog stromende vloeistof of gas omhoog gedrukt. Omdat de buis conisch is wordt de vrije ruimte tussen vlotter en buiswand groter en ontstaat bij een bepaald debiet evenwicht. De weerstand van het omhoog stromend medium en het gewicht van de vlotter heffen elkaar op, en de vlotter blijft op een bepaalde hoogte hangen. Op een schaal kan de meetwaarde worden afgelezen.

De normale VA-meter wordt verticaal, flowrichting omhoog, geplaatst. Maar er zijn ook instrumenten die voorzien zijn van een veer. De vlotter wordt teruggedrukt, en een dergelijk instrument kan ook horizontaal gepositioneerd worden, en zelfs verticaal met stromingsrichting naar beneden.

Dit type debietmeter kan zijn uitgevoerd met kunststof delen, in glas en ook in staal. In de subpagina's worden de diverse kenmerken toegelicht.

Voor water en andere laagvisceuze vloeistoffen is de toepassing van een VA-meter doorgaans probleemloos. Voor gassen, daarentegen, dient men bedacht te zijn op de invloed van de procesdruk. Dit kan enorme invloeden hebben op de nauwkeurigheid van een VA-meter. Ettelijke 10-tallen procenten is niet verrassend. Het is dus van belang om de druk constant te houden voor gasapplicaties, en dat de vadometer gecalibreerd is voor de gekozen procesomstandigheden. Zijn de procesdata onderhevig aan variaties, dan kan het wenselijk zijn om een andere meettechniek te kiezen. Uiteraard hangt een dergelijke beslissing af van de uitgangspunten en eventueel het budget.

 
VA-meters