x

Zoek resultaten

Loading...


Ultrasone looptijdverschil flowmeters

 

Het schuin overzwemmen van een stromende rivier gaat sneller met de stroming mee dan tegen de stroming in. Zou men de tijd opnemen die men nodig heeft met de stroming mee en die zou aftrekken van de tijd die men nodig heeft om tegen de stroming in de rivier over te steken, dan heeft men een maat voor de snelheid van het water!

Dit fenomeen wordt gebruikt in ultrasone looptijdverschilmeters. Geluid dat met het stromend medium wordt gezonden komt sneller aan de overzijde aan dan het geluid dat tegen de stroming in gezonden wordt. het looptijdverschil is proportioneel met de snelheid van het medium. Dat kan vloeistof of gas zijn, dat kan warm of koud zijn, wel of niet elektrisch geleidend, geel of blauw gekleurd zijn, onder hoge of lage druk staan, alles is min of meer oninteressant. Het gaat in eerste instantie om het looptijdverschil.

Deze meettechniek geniet een steeds meer toenemende populariteit. De belangrijkste glanspunten van dit type flowmeter zijn:

Hoewel het voor de flowmeting niet nodig is meet dit type instrument ook de geluidssnelheid in het medium. Eventueel in combinatie met druk en vooral de temperatuur kan deze meetwaarde gebruikt worden om een indicatie van de dichtheid en/of het gemiddeld moleculair gewicht te krijgen. Dit faciliteert diverse diagnosemogelijkheden.

Net als met doppler ultrasone flowmeters is deze meettechniek toepasbaar in opklembare instrumenten. In tegenstelling tot doppler flowmeters is de looptijdverschil flowmeter uiterst geschikt voor schone vloeistoffen (en onder bepaalde omstandigheden ook gassen). Het is dus een prima oplossing voor tijdelijke metingen, bijvoorbeeld om eens te kijken naar wat er door leidingen stroomt waarin geen flowmeter is ingebouwd.

Naast de "draagbare" uitvoeringen zijn er ook opklembare instrumenten voor een permanente installatie. Doorgaans genieten in-line flowmeters de voorkeur boven opklembare instrumenten. De opklembare meettechniek biedt echter wel het voordeel dat er niet in een bestaande leiding gezaagd behoeft te worden en het proces hoeft zelfs niet gestopt te worden.

Hoewel er een enkele uitzondering is, is een opklembare ultrasone flowmeter een 1-kanaals instrument. Er is één geluidspad tussen 2 transducers. In-line flowmeters kunnen 1-kanaals zijn, maar ook  meerkanaals : 2-, 3-, 4-, 5-, 6- en 18-kanaals. Hoe meer kanalen, des te meer informatie over productsnelheden en flowprofielen. Meer kanalen betekent dus doorgaans een hogere nauwkeurigheid.

 
Looptijdverschil