x

Zoek resultaten

Loading...


Turbine flowmeters

 

Dit type flowmeter heeft een turbine, een rotor, axiaal geplaatst die sneller gaat ronddraaien naarmate het medium sneller door het instrument stroomt. Min of meer vergelijkbaar met een windmolen. 

Het is echter niet voor niets dat turbine meters in zowel vloeistof- als gasapplicaties worden gebruikt voor ijkwaardige metingen. Ook wel fiscale metingen, of in het Engels custody transfer genoemd (NB: de Amerikaan heeft het al snel over custody transfer, maar in Europa zijn de eisen voor ijkwaardige metingen aanzienlijk hoger. In de EU is de MID, de Measuring Instrument Directive, van toepassing).

Gas is natuurlijk geen vloeistof, en de ene vloeistof is de andere niet. Er zijn daarom ook verschillende type turbine flowmeters. Belangrijke verschillen zijn te vinden in de vorm van de turbine en de lagering. Ander opvallende zaken zijn de wijze waarop de turbine in het huis gemonteerd is, de eventueel aanwezige flowconditionering, en de overbrenging van de roterende turbine naar een telwerk of pulsgever.

De "high end" instrumenten kunnen voorzien zijn van een cartridge, met een aantal belangrijke voordelen:

In zijn algemeenheid is er voor gassen géén nauwkeuriger meettechniek dan turbine flowmeters. Uiteraard is de reproduceerbaarheid ook zeer goed. Voor laagvisceuze vloeistoffen is de turbinemeter dikwijls ook een perfecte keuze (in het bijzonder voor de ijkwaardige metingen). Helical blade turbine flowmeters zijn de oplossing voor de iets hogere visceuze vloeistoffen. Hoe hoger de viscositeit, des te minder geschikt is deze meettechniek.

Elke meettechniek heeft ook beperkingen. In de subpagina's wordt ingegaan op diverse aspecten van de turbine flowmeters voor gassen, de turbine flowmeters voor vloeistoffen en de mogelijkheden van het Paddle wheel en het Pelton wheel .

 
Turbine flowmeters