x

Zoek resultaten

Loading...


Thermische flowmeters voor vloeistof

 

Thermische flowmeters voor vloeistoffen zijn er mondjesmaat. De techniek wordt nauwelijks voor grotere vloeistofleidingen gepromoot (anders dan als insteeksensor met een flow/no-flow schakelfunctie). Er kleven té veel praktische bezwaren aan, mede door de hogere thermische capaciteit van vloeistoffen, viscositeitseffecten en afwijkende flowprofielen.

Voor kleine vloeistofstromen kunnen wel thermische flowmeters gebruikt worden. Het meest interessante toepassingsgebied wordt gevonden in de kleine tot hele kleine flowtjes. En net als met MFC's voor gassen zijn er ook vloeistofflowcontrollers.Thermische vloeistofflowmeter

Een van de eerste, goed werkende thermische flowmeters voor vloeistoffen staat hierboven afgebeeld. Bovenin, in het midden, wordt de door het buisje stromende vloeistof opgewarmd. De vloeistof ná de heater is dus íets warmer (indicatief 1 oC) dan de vloeistof aan de aanstroomzijde van de flowmeter.

Dit kleine temperatuurverschil is moeilijk meetbaar met 2 individuele temperatuursensoren, maar door het plaatsen van een grote aantal thermokoppels, die bovendien in serie met elkaar staan, is een bruikbaar meetsignaal gecreëerd.

 
Vloeistof applicaties