x

Zoek resultaten

Loading...


PD meters

 

PD staat hier voor Positive Displacement. Bij dit type flowmeter wordt een lichaam verdrongen door het te meten medium. Een dergelijk lichaam kan er op verschillende manieren uitzien. Voor visceuze vloeistoffen is er geen enkele flowmeter die nauwkeuriger is. Het is niet voor niets dat voor de calibratie van flowmeters een verdringingconcept dikwijls de referentie is. Dat geldt voor gassen soms ook.

Naast een ongeëvenaarde nauwkeurigheid biedt een PD-meter ook een grote turndown. Al met al een geweldige meettechniek, maar toch in de laatste jaren wat minder courant geworden. In het bijzonder omdat instrumenten die op deze techniek gebaseerd zijn bewegende delen in zich hebben. Deze kunnen leiden tot extra onderhoudskosten.

Toch zijn er legio voorbeelden van installaties met PD-meters die al sinds mensenheugenis operationeel zijn en waarbij de flowmeter niet of nauwelijks problemen heeft gegeven. Het is natuurlijk wel applicatie afhankelijk. Om maar een mooi voorbeeld te noemen: een PD-meter voor een verlading van smeermiddelen zal gedurende de levensduur van de installatie probleemloos blijken te zijn. Echter, de positive displacement flowmeter is een minder geschikt instrument voor bijvoorbeeld een leiding van een tankpark naar een raffinaderij die 24 uur per dag in gebruik is en waar door omstandigheden wel eens zand en water kan meekomen.

Bi-Rotor PD-meter

Vloeistoffen

Er zijn vele verschillende PD-meters. Uiteraard hebben alle instrumenten
met elkaar gemeen dat het te meten medium verdrongen wordt.
Voor vloeistoffen zijn er de volgende PD-meters:

- Oval gear flowmeters
- Oval flowmeters (zonder de tanden op de ovals)
- Tandradflowmeters (ronde tandraderen)
- Bi-rotor meters
- Nutating disk flowmeters
- Ringzuigermeters
- Schottenmeters (sliding vane)

Gassen

Ook voor gassen worden PD-concepten gebruikt. Het bekendste is wellicht de gasmeter thuis in de meterkast. Dat is een balggasmeter. Voor industriële gasmetingen, voor niet té hoge debieten en procesdruk, kan de rotormeter worden ingezet. Je kunt niet zeggen dat gas een smerende eigenschap heeft, en toch is een rotormeter een heel betrouwbaar en nauwkeurig instrument dat eveneens een mensenleven mee zal gaan. De dimensionering van deze flowmeters komt heel nauw. Daardoor hebben de rotors geen contact met elkaar en ervaren ze ook nauwelijks belasting van het gas. De rotors zijn wel aan elkaar gekoppeld via tandraderen, die gesmeerd worden. 

IJkwaardige flowmetingen

Het is niet voor niets dat de meeste PD-meters toegepast kunnen worden voor ijkwaardige flowmetingen, dus voor verrekeningsmetingen. De nauwkeurigheid is dikwijls het beste wat men kan krijgen. Dit geldt overigens niet alleen voor vloeistoffen. Ook de genoemde balggasmeters en rotormeters voor gassen zijn ijkwaardig.

 
PD-meters