x

Zoek resultaten

Loading...


Elektromagnetische flowmeters

 

Elektromagnetische flowmeterElektromagnetische flowmeters (EMF) worden ook wel Magnetisch Inductieve Doorstromingsmeters (MID) genoemd. Deze meettechniek is zeer populair voor elektrisch geleidende vloeistoffen, maar onbruikbaar voor gassen en vloeistoffen die niet elektrisch geleidend zijn. Dus niet voor lucht, niet voor benzine en andere olieproducten. Ook niet voor gedemineraliseerd water. Maar wel voor drinkwater, afvalwater, chemicaliën (in water opgelost), bier, en ook slurries.

EMF's zijn toepasbaar in hele kleine leidingen, maar ook in leidingen met een diameter van 3 meter (en groter).

Wet van FaradayDe elektromagnetische flowmeter is gebaseerd op de wet van Faraday. Deze geleerde toonde aan dat een reactiespanning wordt opgebouwd in een geleider, wanneer deze door een magnetisch veld bewogen wordt.

Een elektromagnetische flowmeter bestaat uit een open buis waarin aan de binnenzijde een elektrisch isolerende laag is aangebracht van bijvoorbeeld rubber, PTFE, PFA, keramiek, of iets dergelijks. Aan de boven- en onderzijde zijn spoelen aangebracht die een gepulseerd magnetisch veld aanleggen in de meetbuis. Op 2 posities (recht tegenover elkaar) zijn elektroden aan de binnenzijde geplaatst, en wel zo dat de lijn loodrecht staat op de magnetische veldlijnen. En aan de binnenzijde stroomt uiteraard het te meten medium. Wanneer de vloeistof stroomt wordt er een reactiespanning op de elektroden gemeten die proportioneel is met de snelheid van de vloeistof. De basisformule is:

 

U = v . B . D

 

U = de gemeten spanning door de elektroden

v = de snelheid van het medium

B = de magnetische veldsterkte

D = de afstand tussen de elektroden, in dit geval dus de diameter van de meetbuis

 

De buisdiameter ligt vast. Als men ervoor zorgt dat de magnetische veldsterkte constant is (of bekend) is de meetwaarde proportioneel met snelheid van de vloeistof. Tot zover de theorie.

De praktijk ziet er natuurlijk niet helemaal zo uit. De magnetische veldsterkte is niet homogeen verdeeld over de leiding, het flowprofiel kan verstoord zijn, vloeistoffen kunnen Newtonse eigenschappen hebben of niet-Newtonse, vloeistoffen kunnen deeltjes bevatten die verschillende soorten ruis kunnen genereren, etc.


Belangrijkste glanspunten van EMF's:

Voor grote leidingen wordt nog wel eens een insteekbare elektromagnetische flowmeter ingezet. Dit instrument meet, net als de meeste insteekflowmeters, de snelheid op één punt. Het flowprofiel ter plekke heeft daardoor een aanzienlijke invloed op de prestatie van het instrument. Overigens, een insteek-EMF kan ook gekozen worden omdat men niet aan een leiding wenst te zagen, en hottapping wel een optie is, of bijvoorbeeld men het debiet wil meten in een betonnen buis.

 
Elektromagnetische flowmeters