x

Zoek resultaten

Loading...


Nat gas flowmeters

 

Aardgas dat geproduceerd wordt komt doorgaans van een hoge druk, en bevat naast het gas ook vloeistof fracties; gascondensaat (lichte koolwaterstoffen) en water. Zie verder Applicaties-Olie & Gas- Nat GasVenturi met RTJ flenzen

Het nat gas kan op diverse manieren gemeten worden. De meest populaire meetmethoden zijn gebaseerd op een verschildruk meting . Soms kan een ultrasone flowmeter toegepast worden. De vloeistoffractie heeft evenwel altijd een negatief effect op de prestatie van de geplaatste flowmeter. Ongeacht welke meetprincipe wordt toegepast.

Als dP-element wordt dikwijls een venturi gebruikt. Meetflenzen zijn minder geschikt, omdat nat gas erosief is (slijtage door vloeistof druppeltjes, maar ook zanddeeltjes). Venturis zijn wel duurder maar hebben een beduidend betere lange termijn stabiliteit. Dual stream venturi

 

 

 

 

 

Een "dual stream venturi" heeft naast de twee normale drukname punten een derde aan de uitstroomzijde van de flowmeter. Hier wordt het blijvend drukverlies over de venturi bepaald. Daarmee wordt een indicatie van de hoeveelheid vloeistof verkregen waardoor er voor afwijkingen in de venturi meettechniek kan worden gecompenseerd.

Nat gas flowmeter op basis van V-Cone

Een ander populair verschildruk element is de V-Cone. Dit element kan goed omgaan met de aanwezige vloeistoffracties. Immers, deze passeren de cone omdat deze nauwelijks een obstructie vormt. De afwijking in de dP-meting is evenwel vergelijkbaar met die van een meetflens (orifice). Afhankelijk van de Lockhart-Martinelli factor dient gecorrigeerd te worden in een flowcomputer.

Een Noors bedrijf heeft de V-Cone voorzien van een meettechniek om de vloeistoffractie te bepalen. Dat wordt gedaan middels een hoogfrequente techniek, waardoor binnen het instrument zelf gecorrigeerd kan worden voor de vloeistoffractie.

 
Nat gas flowmeters