x

Zoek resultaten

Loading...


Drinkwatermeters

Meerstraals watermeters

 

De drinkwatermeter die thuis in de meterkast gevonden kan worden is dikwijls een meerstraals meter, of anders een ringzuiger meter. De eerste uitvoering zou men kunnen scharen bij de turbine flowmeters, de tweede is een PD-meter. Overigens, naast meerstraals watermeters zijn er ook enkelstraals uitvoeringen (die in Nederland niet of nauwelijk gebruikt worden).Woltmann watermeters

Daarnaast zijn er Woltmann meters. Deze watermeters zijn in ieder geval echte turbine flowmeters.

Al deze instrumenten hebben een mechanisch telwerk dat via een magnetische koppeling door de beweging van de turbine of rotor worden aangestuurd. Er is dus geen hulpenergie nodig. Het zijn puur mechanische debietmeters. Dit telwerk is afleesbaar door de gebruiker en de inspecteur. Aan de bovenzijde van het mechnische telwerk zitten bovendien een aantal raderen. De ene maakt één omwenteling per 0,1 m³, de andere per 10 L, de volgende per 1 L, en één tot 0,1 L. Nóg een wieltje draait zonder een gedefinieerde hoeveelheid maar met een nieuwe watermeter men kan er zelfs aan aflezen of er ergens een kraan staat te druppelen (!!!).

Zoals op de foto rechtsboven staat afgebeeld kan een watermeter ook worden voorzien van een pulsuitgang. Op één van de geschaalde radertjes wordt een magneet gemonteerd. Met een reedcontact kan vervolgens één puls per omwenteling worden gegenereerd, zodat ook een extern telwerk kan worden aangestuurd.

Er staat in de toekomst wel wat aan te komen, wat je "slimme drinkwatermeters" zou kunnen noemen. Dat zijn instrumenten die op afstand uit te lezen zijn. Immers, op dit moment moet  iemand de meterkast in om het telwerk af te lezen. De drinkwaterbedrijven wensen minder afhankelijk te worden van de bereidwilligheid van hun klanten om de meterstanden door te geven. En natuurlijk om ook fraude tegen te gaan. Facturatie kan vervolgens geautomatiseerd geschieden.

Een bijzondere drinkwatermeter is die met een prepay concept. In sommige landen is dit min of meer gebruikelijk (wegens matig betalingsgedrag door de klanten, of door het ontbreken van een geschikte infrastructuur om het anders te doen); in Nederland slechts overwogen voor die notoire wanbetaler... Water wordt gezien als primaire levensbehoefte. Het afsluiten van die wanbetaler is daarom niet populair. Het afsluiten van het gas, bijvoorbeeld, geschiedt wat makkelijker (secundaire levensbehoefte). Wanneer een prepay watermeter geplaatst wordt ligt de verantwoordelijkheid wat betreft de beschikbaarheid van drinkwater geheel bij de wanbetaler zelf.

 
Drinkwatermeters