x

Zoek resultaten

Loading...


Batch controllers

 

Een batch controller is eigenlijk ook een flowcomputer met als doel een batchproces te regelen. In menige farmaceutische of voedingsmiddelen industrie worden componenten gemixt. Om deeg te maken moet er zoveel water, zoveel meel, zoveel gist, conserveringsmiddelen, etc. bijeen gevoegd worden. In grotere fabrieken wordt dat via PLC's (Programmable Logic Controller) aangestuurd, al dan niet voorzien van hogere automatiseringsystemen. Kleinere systemen worden voorzien van batch controllers, waar de start-stop functies, hoeveelheden e.d. handmatig worden bediend.

Batch controller, dual stage

Uiteraard wordt de afvulhoeveelheid gemeten met een flowmeter. Tijdens de start  van de afvulprocedure wordt de flow langzaam opgevoerd (ramp up) naar het "normale" afvuldebiet. Als het einde van de batch nabij is wordt de flow langzaam teruggebracht (ramp down). Dat kan via frequentieregelaars voor de regeling van de pomp gedaan worden, maar gebruikelijker is het om dat te doen met dubbele kleppen, zoals hiernaast weergegeven. Bij de start wordt eerst de bleed opengestuurd via relais 1, daarna wordt relais 2 aangestuurd. Bij het einde van het batchproces wordt eerst relais 2 geactiveerd. De flow wordt dus aanzienlijk lager. Als de ingestelde hoeveelheid bereikt wordt, volgt relais 1. Dit alles wordt gedaan omdat elke flowmeter een reactietijd heeft en ook het aansturen van de klep kost tijd. Op deze wijze wordt een hoger nauwkeurigheid in de afvulhoeveelheid gerealiseerd.

Het zal duidelijk zijn dat niet alleen de batch controller maar ook (met name) de keuze van de flowmeter bepalend is welke nauwkeurigheid gehaald kan worden. De flowmeter dient bij het normale debiet goed te presteren, en ook bij die lagere flow. "Details" zijn ook de keuze welk type signaal het beste zou zijn (puls, analoog of serieel), resolutie, reactiesnelheden, batch volume, pompcapaciteit, procesparameters zoals dichtheid, viscositeit, druk en drukval, etc.

 
Batchcontrollers