x

Zoek resultaten

Loading...


Antennes en autocorrelatie in afgaskanalen

 

Het meten van de flow in een afgaskanaal of schoorsteen (stack) is vanwegen verschillende oorzaken niet zo recht-toe-recht-aan. Grotere diameters, hogere temperaturen, stof en andere vervuiling, alsmede soms corrosieve omstandigheden leiden er toe dat menige meettechniek afvalt. In de praktijk blijven er slechts een paar over. Ultrasoon is een optie. Twee nieuwere meettechnieken zijn interessante alternatieven.

Er is een systeem ontwikkeld waarbij 2 IR (infra rood) lichtbronnen na elkaar in een afgaskanaal geplaatst worden. Aan de overzijde van het kanaal worden 2 IR-detectoren geplaatst, die de invloed van het erdoor stromend gas meten. Stof en waterdam verstrooien en absorberen het IR-licht. De eerste detector signaleert een signaal, terwijl de 2e detector een vergelijkbaar signaal ziet, echter iets later. Door de beide signalen, waar het bruikbaar signaal in een hoop ruis is verborgen te analyseren via autocorrelatie wordt een tijdverschil gemeten, dat proportioneel is met de gassnelheid. Zwakkere punten bij deze meettechniek zijn de vervuiling, stratificatie en meetbereik.

Een bijzonder interessante ontwikkeling is gedaan door een Duits bedrijf dat met antennes werkt. 2 Antennens worden achter elkaar in een leiding geplaatst. "Geluisterd" wordt naar signalen, bijvoorbeeld tengevolge van statische elektriciteit op deeltjes, temperatuurverschillen, etc. De eerste sensor registreert dat signaal, de tweede doet dat even later. Beide signalen worden middels autocorrelatietechniek met elkaar vergeleken, waardoor het bruikbare signaal uit de ruis wordt gehaald. De tijdverschilmeting is natuurlijk proportioneel met de flow.

Deze meettechniek is geschikt voor schoorsten en afgaskanalen, ook wanneer deze vervuilend zouden zijn. De antennes zijn te maken van elk geschikt materiaal, zodat ook een oplossing geboden kan worden in corrosieve omgevingen. De maximum temperatuur is 1100 oC. Overigens, ook met deze meettechniek dient men allert te zijn op flowprofielen, e.d.

 
Antenne