x

Zoek resultaten

Loading...


De diverse Coriolis massaflowmeters vergeleken

 

Een Coriolis massaflowmeter meet de MASSA-flow. Daardoor alleen al onderscheidt deze meettechniek zich van de meeste andere. Maar nog een bijzonder iets is dat elke fabrikant gekozen heeft voor een bepaalde vorm van de meetbuisjes. En het is niet zo dat er maar één beste vorm is. Elke vorm heeft zijn voordelen en ook beperkingen.

De U-buis, de S-vorm, de Omega buisjes, de paperclip, het tennisracket, de enkelbuis uitvoering, de rechte enkelvormige buis en ook de dubbele rechte buisvorm, de kurketrekker, het trapezium, de triangel en al die andere vormen. Alle flowmeters meten de massaflow. En bijna alle instrumenten geven een bruikbaar meetsignaal voor de dichtheid.

Uiteraard heeft een rechte buis het voordeel dat het een rechte buis is, en dat hij makkelijke schoon te maken is. Dat niet iedereen voor deze oplossing kiest heeft natuurlijk ook zijn redenen. Massameettechnisch gezien zijn de Omega vorm en trianglevorm superieur. Het nadeel van deze vorm is (ten opzichte van andere vormen) een mindere nauwkeurigheid in de dichtheid. De "tennisracketuitvoering" wekt de Coriolis krachten wat anders op dan de rest. Sommige vormen kunnen beter gebruikt worden voor hoge druk applicaties. De kurketrekker vorm is van huis uit een enkel-buis systeem, maar de flowmeter is breed en past daardoor op sommige plaatsen niet in het leidingsysteem. Dure omleidingen in het leidingwerk is niet altijd een goede optie. Een verrassend goed resultaat kan met de paperclip behaald worden, maar de procesaansluitingen komen niet altijd lekker uit.

Moderne instrumenten zijn vaak voorzien van DSP (digital Signal Processing). Hierbij wordt het echte meetsignaal beter geïsoleerd van de ruis, hetgeen uiteraard leidt tot een verbeterd meetresultaat. "Onvolkomenheden" in de flowmeter t.g.v. de vorm van de meetbuizen worden daardoor enigzins verbloemd.

Al met al zijn er verschillende manieren om de prestatie van een Coriolis flowmeter te beoordelen. Per applicatie moet bezien worden welke optie de voorkeur geniet. Het klinkt wellicht wat vreemd, maar de selectie van een Coriolis massflowmeter is vaak gestoeld op een compromis.

 
Coriolis vormen