x

Zoek resultaten

Loading...


Nat gas flowmeters

 

Aardgas dat geproduceerd wordt komt doorgaans van een hoge druk en bevat naast het gas ook vloeistof fracties; gascondensaat (lichte koolwaterstoffen) en water. Het gascondensaat is een waardevol bijproduct, het water daarentegen wordt behandeld en geloosd op het Dual stream venturioppervlakte water of in de bodem terug geïnjecteerd.

Het nat gas kan op diverse manieren gemeten worden. De meest populaire meetmethoden zijn gebaseerd op een verschildruk meting. Soms kan een ultrasone flowmeter toegepast worden. De vloeistoffractie heeft evenwel altijd een negatief effect op de prestatie van de geplaatste flowmeter. Ongeacht welke meetprincipe wordt toegepast.Nat gas flowmeter op basis van V-Cone

Als dP-element wordt dikwijls een venturi gebruikt. Een "dual stream venturi" heeft naast de normale drukname punten een derde aan de uitstroomzijde van de flowmeter. Deze wordt gebruikt om een indicatie van de hoeveelheid vloeistof te krijgen waardoor er voor afwijkingen in de venturi meettechniek kan worden gecompenseerd.

Een ander populair verschildruk element is de V-Cone. Dit element kan goed omgaan met de aanwezige vloeistoffracties. Immers, deze passeren de cone omdat deze nauwelijks een obstructie vormt. De afwijking in de dP-meting is evenwel vergelijkbaar met die van een meetflens (orifice). Afhankelijk van of de Lockhart-Martinelli factor dient gecorrigeerd te worden in een flowcomputer.

Een Noors bedrijf heeft de V-Cone voorzien van een meettechniek om de vloeistoffractie te bepalen. Dat wordt gedaan middels een hoogfrequente techniek, waardoor binnen het instrument zelf gecorrigeerd kan worden.

 
Nat gas