x

Zoek resultaten

Loading...


Liquified Natural Gas

 

Nog niet heel lang geleden werd tijdens de olieproductie in Nigeria, en vele andere plaatsen op de aarde, het geproduceerd gas gewoon afgefakkeld. De waarde van het gas werd als té weinig gezien, en de motivatie om het gas op een betere manier te gebruiken had zich toen nog niet ontwikkeld. Inmiddels wordt er verstandiger mee omgegaan. Bijvoorbeeld in Nigeria zijn grote LNG-fabrieken gebouwd waar het aardgas wordt omgezet in LNG (Liquified Natural Gas). Het LNG wordt vervolgens als een cryogene vloeistof (bij ca. -186 ºC) per schip naar een LNG-terminal vervoerd waar het weer in gasvorm wordt omgezet. Op dit moment zijn er concrete plannen om LNG-terminals te bouwen in Delfzijl en de Maasvlakte.

Er zijn een aantal bruikbare technologieën voor het meten van cryogene vloeistoffen. De keuze wordt mede bepaald door de grootte van de leidingen. LNG leidingen kunnen groot zijn, veelal ook omdat er in LNG-fabrieken met ringleidingen gewerkt wordt. Immers, er zal niet volcontinue een LNG-schip aan de steiger liggen en het opwarmen van het LNG (en daarmee het verdampen) is bij een leiding waarin het LNG stilstaat niet te voorkomen. Het LNG en de installatie dienen continue gekoeld te worden tot onder de kooktemperatuur.

In de grotere leidingen wordt met verschildruk flowelementen gemeten of insteekbare turbineflowmeters, maar ultrasone flowmeters worden steeds populairder. In kleinere leidingen zijn turbine flowmeters opportuun. Ultrasone flowmeters en sommige Coriolis massaflowmeters winnen terrein.

 
LNG