x

Zoek resultaten

Loading...


Flowmeters in de hydrauliek

 Tandradflowmeters

In de hydrauliek zijn er vele flowapplicaties. Soms worden flowmeters gebruikt om hydraulische systemen te testen, in menig geval is de flowmeter een wezenlijk onderdeel van de regeling van het systeem.

In een vliegtuig worden het landingsgestel en de roeren via hydraulische systemen aangestuurd. Het functioneel testen van dergelijk systemen is natuurlijk van de allerhoogste prioriteit. Daarvoor worden "testbanken" gebouwd, waarin een flowmeter gemonteerd is. Deze controleert de functionaliteit en wordt ook gebruikt bij de bepaling van lekkage van het hydraulisch systeem. Gezien het medium, de gewenste hoge nauwkeurigheid en resolutie, en de druk (meestal behoorlijk hoog) zijn hier tandradflowmeters opportuun.

Een andere applicatie is de bepaling van slaglengte van een (hydraulische) cilinder. Dat kan bijvoorbeeld zijn om de positie van een hydraulisch bewogen deel te volgen. En als er 2 of meerdere cilinders zijn kan het gewenst zijn om de gelijkloop van de beide (of meer) cilinders te volgen en eventueel te regelen. Als een plateau door meerdere cilinders hydraulisch opgestuwd wordt is het van ultiem belang dat gelijkmatig te doen.

Hydraulisch bediende kleppen, bijvoorbeeld in de offshore of op een schip, worden doorgaans voorzien van een flowmeter die zich "reset" wanneer de 0-positie weer bereikt wordt. Elke tandradflowmeter heeft, hoe minimaal ook, enige lek.

Tandradflowmeters worden doorgaans uitgevoerd met dubbele pick-ups, die in een 90 graden fase verschuiving geplaatst zijn. Hierdoor is deze meettechniek ook geschikt om de stromingsrichting te bepalen. Dat is een wezenlijk belangrijke functie van deze instrumenten in de hydrauliek.

 

 
Hydrauliek